Open over psychische klachten

"Zo voel ik me ook vaak." "Die gedachten heb ik ook regelmatig."

Herkenning geeft direct een gevoel van opluchting, omdat je psychische klachten, zoals depressie, je doen denken dat jij de enige bent in de hele wereld die zich zo naar voelt op dit moment. Depressie kan goed liegen. Ze vertelt je dat jij er niet toe doet en dat jij de enige bent met die gedachte. Depressie vertelt je dat anderen hun leven wel op orde hebben en weten wat ze moeten doen. Zodra je iemand anders hoort die ook zulke gedachten en gevoelens heeft, weet je dat de depressie liegt en kun je andere, positievere gedachten toe gaan laten.

Dat is waarom ik ervoor kies om open te zijn over mijn terugkerende depressies in mijn boek 'Dit is niet wie ik ben - Wat mijn depressies mij leerden'. Ik voelde me ook zo alleen in mijn machteloze gevoel van eenzaamheid. Verschillende therapieën, tips en trucs hadden wel een klein beetje geholpen, maar de gedachte 'ik doe er niet toe' bleef maar rondcirkelen in mijn hoofd, totdat ik anderen vond die net zo worstelden als ik.

De eerste dag dat ik op de dagbehandeling in het ziekenhuis kwam, viel er een last van me af. Hier waren allemaal mensen met psychische klachten en het was totaal geen issue! We vertelden elkaar hoe we ons voelden die dag, of we goed geslapen hadden en wat ons dwars zat zonder dat iemand daar commentaar op had. Ik voelde me zo opgelucht dat anderen dezelfde soort gedachten en emoties leken te hebben. Ik voelde me misschien wel voor het eerst in mijn leven echt onderdeel van een groep.

Later toen ik weer thuis was, las ik veel ervaringsverhalen van anderen online. Dat anderen weer uit hun depressie waren gekomen, gaf me de hoop dat ik ook uit mijn dal kon klimmen. Sommige mensen vertelden over de dingen die hen geholpen hadden en ik probeerde steeds iets nieuws uit elke week: journalen, wandelen en mediteren bleken het beste te helpen voor mij.

Nu ik me zelf weer goed en mezelf voel, wil ik graag mijn herstelverhaal met anderen delen door te bloggen, video's te maken en mijn eerste boek uit te brengen. Ik vertel hierin wat ik precies gedaan heb om van gedachten zoals 'wat heeft het leven voor zin?' en 'hoe kom ik de dag door?' iets positievers te maken. Ik stel elke dag kleine doelen en heb dat steeds meer uit kunnen breiden tot een werkbare routine voor mezelf. Lees vanaf 7 juli 2023 mijn ervaringsverhaal in het boek 'Dit is niet wie ik ben' dat uitkomt hier bij Boekscout!


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Open over psychische klachten

Open over psychische klachten

Dit is niet wie ik ben - Wat mijn depressies mij leerden